Uzdatnianie wody
Uzdatnianie wody dla zmywarek - procedura, zalety
Procedura czyszczenia
W zależności od jakości dostępnej wody w zapobieganiu tym efektom pomocne mogą być rozmaite metody jej uzdatniania, jak zmiękczanie czy częściowe lub pełne odsalanie. I każda z nich, w połączeniu z pierwszorzędną technologią zmywania od MEIKO może prowadzić do uzyskania doskonałych rezultatów mycia. Punktem orientacyjnym jest tutaj zalecenie VGG.
Dla łącznej zawartości soli w wodzie (suma wszystkich minerałów) należy uwzględnić między innymi następujące wartości:
- maks. 400 µS/cm – w odniesieniu do porcelany i szkła zmąconego
- maks. 100 µS/cm – w odniesieniu do szkła
- maks. 80 μS/cm – w odniesieniu do stali nierdzewnej
(zmierzone na podstawie przewodnictwa)
Zalety uzdatniania wody
- Bardzo dobry rezultat czyszczenia
- Brak nagromadzenia wapnia na wyposażeniu przeznaczonym do mycia
- Brak usterek urządzenia i awarii spowodowanych nagromadzeniem się wapnia
- Dłuższe odstępy między konserwacjami
- Oszczędność detergentu
- Oszczędność płynu nabłyszczającego
- Mniejsze zanieczyszczenie ścieków środkami chemicznymi, przyczynia się do ochrony środowiska
- Brak potrzeby ręcznego polerowania szklanek i sztućców, a tym samym mniej pracy, redukcja kosztów i zapobieganie uszkodzeniom naczyń.
Jeżeli chodzi o mycie, to nie każda woda myjąca jest taka sama. Duża ilość rozpuszczonych minerałów utrudnia uzyskanie odpowiednich rezultatów mycia, powodując powstawanie dobrze znanych, nieestetycznych plam z wody na sztućcach lub szklankach i kieliszkach.