0
Koszyk
Kontakt
    The clean solution

    Trendy na rynku gastronomicznym.

    Co nowego w świecie jedzenia i picia w 2025 roku?

    Trendy na rynku gastronomicznym. Co nowego w świecie jedzenia i picia w 2025 roku?

    Końcówka mijającego 2025 roku to doskonały moment na to, aby spojrzeć nieco w przeszłość i podsumować, co ciekawego na przełomie ostatnich miesięcy wydarzyło się w branży gastronomicznej. Jakie nowe pomysły kulinarne pojawiły się na rynku? Jakie trendy z poprzednich lat doczekały się swojej kontynuacji? O tym przeczytasz w naszym dzisiejszym wpisie.

    Trendy w gastronomii 2025 - co nowego?

    Kulinarne trendy ewoluują w szybkim tempie, a 2025 rok jest tego doskonałym przykładem. Obserwując  zmiany zachodzące na rynku gastronomicznym, nie sposób odnieść wrażenia, że są one w dużej mierze zdominowane przez media społecznościowe. To platformy, takie jak Instagram, Facebook, czy TikTok  wiodą prym w kreowaniu nowych trendów, również tych ściśle powiązanych z branżą gastronomiczną. I nie mamy tu na myśli wyłącznie nowości, jakie pojawiły się w kontekście samego jedzenia i picia, ale także rozwiązań dotyczących samego powstawania potraw, wykorzystywanych produktów, czy obsługi konsumentów.

    Nie ulega wątpliwości fakt, że w przypadku trendów gastronomicznych 2025, restauratorzy kontynuowali zauważalną już wcześniej tendencję ku roślinnym alternatywom dla tradycyjnych mięs. Roślinne burgery, kiełbaski i mięsa zyskiwały i nadal zyskują na popularności, a producenci wprowadzają coraz bardziej realistyczne smaki i tekstury.

    Kuchnia zero waste

    Zrównoważone praktyki gastronomiczne są na ustach wszystkich, a kuchnia zero waste jest tego doskonałym przykładem. Taka gastronomia opiera się przede wszystkim na przetwarzaniu resztek, co sprawia, że marnowanie żywności jest znacząco zminimalizowane.  Taka kuchnia jest coraz modniejsza i co ważne pomaga w ochronie środowiska. Kuchnia sezonowa i lokalna to priorytet dla wielu restauracji, co jest przez nie praktykowane od kilku dobrych lat. Rok 2025 jest wyłącznie kontynuacją takiego działania, a klienci coraz bardziej doceniają smak i jakość produktów pochodzących z lokalnych źródeł.

    I chociaż nie są to nowe trendy w gastronomii, to z pewnością ich popularność sprawi, że będą kontynuowane przez kolejne lata.

    Lokalne i sezonowe produkty

    Aplikacje i automatyzacje

    Rewolucją w najnowszych trendach gastronomicznych z pewnością są aplikacje, które w 2025 roku stały się bardzo popularne. Coraz więcej restauracji decyduje się na ich wykorzystywanie w swojej działalności.

    Restauratorzy za pośrednictwem aplikacji w telefonie umożliwiają klientom łatwy i szybki dostęp do jedzenia dostarczanego na wynos, ale także możliwości rezerwacji stolika w lokalu. Dzięki aplikacjom mobilnym restauracje mogą promować swoje  usługi, klienci zaś mają możliwość wystawiania opinii na temat danego lokalu — jakości jedzenia, czy sposobu obsługi. Co ciekawe do branży gastronomicznej coraz śmielej wkraczają roboty, które w niektórych sytuacjach są w stanie zastąpić braki kadrowe.

    Nowoczesna technologia zmywania

    Dywagując nad tym, jakie nowości w branży gastronomicznej przyniósł nam mijający już powoli rok 2025, to nie sposób nie wspomnieć o innowacyjnych technologiach, które nie tylko podnoszą jakość obsługi, czy komfort jedzenia i picia, ale także samą pracę kuchni.

    Jednym z takich obszarów jest współczesna technologia zmywania w gastronomiipromowana przez markę Meiko, która z pewnością zasługuje tutaj na ogromne uznanie. Nowoczesne systemy zmywania, które zostały wdrożone i wprowadzone na rynek, nastawione są na nieskazitelną czystość naczyń i gwarancję satysfakcji zarówno ze strony klienta, restauratora, jak i pracowników kuchni.

    Trendy na rynku gastronomicznym 2025 roku — podsumowanie

    Podsumowując, 2025 rok przyniósł wiele interesujących zmian w świecie jedzenia i picia, ale w dużej mierze był również kontynuacją kulinarnych trendów  z poprzednich lat. Tym, co z pewnością można uznać za fundamenty współczesnej gastronomii są: roślinne trendy, technologiczne innowacje, zrównoważone podejście i eksploracja smaków.