0
Koszyk
Kontakt
    The clean solution

    Pułapki kosztowe w hotelu: czy już w nie wpadłeś?

    Doradca biznesowy Bernd Reutemann wyjawia, gdzie czają się pułapki kosztowe (część 1)

    Branża hotelarska jest skomplikowana. Można wręcz powiedzieć, że niebezpieczna! Doradca biznesowy Bernd Reutemann wyjawia, gdzie czają się pułapki kosztowe oraz radzi, jak utrzymać kontrolę nad wydatkami na prowadzenie hotelu. W pierwszej części dowiesz się więcej na temat utrzymywania porządku i księgowości.

    Porady Bernda Reutemanna

    Hotele stają się coraz większe, a wykonywane w nich zadania oraz procesy coraz bardziej złożone: efektem jest więcej papierkowej roboty, więcej nerwów i więcej wydatków. W jaki sposób hotelarzom udaje się nie stracić głowy? Bernd Reutemann wie, jak zachować spokój. Niegdyś sam był właścicielem hotelu i dobrze zna tę branżę. Dziś doradza innym przedsiębiorstwom i przygotowuje je na to, co niesie przyszłość. W internetowym magazynie MEIKO wyjawia on 13 powszechnych pułapek kosztowych. Część 1 zawiera siedem porad z zakresu utrzymania i księgowości.

    O autorze: Bernd Reutemann jest doradcą biznesowym, a z wykształcenia kucharzem i specjalistą od zarządzania w biznesie. Wraz z siostrą Gerdą Reutemann przez 15 lat prowadził hotel Bischofschloss Mindness® w miejscowości Markdorf (Bodenseekreis). Rodzeństwo zarządza obecnie firmą Hogahelden, która zajmuje się doradztwem dla przedsiębiorstw z branży hotelarskiej i gastronomicznej. Bernd Reutemann kocha to, co robi. Poza tym jest w tym dobry: został wyróżniony tytułami usługodawcy roku 2008 w Badenii-Wirtembergii, właściciela najlepszego hotelu konferencyjnego w roku 2012 oraz jednego ze 100 najlepszych szkoleniowców w Niemczech w roku 2014. Z jego wiedzy oraz doświadczenia skorzystało już wielu przedsiębiorców. Dziś to my możemy się od niego uczyć.

    Portrait Bernd Reutemann
    Bernd Reutemann

    Utrzymywanie porządku, sprzątanie kuchni oraz pomieszczeń strefy wellness

    1. Pranie pościeli i ręczników: hotel posiadający 80 łóżek każdego roku generuje około 42 000 kg brudnego prania. Trzeba sobie z nim jakoś poradzić. Nawet jedna sztuka ważąca 200 gramów powoduje wzrost kosztów o około 0,20 euro na pranie – rocznie przekłada się to na wydatek rzędu 8400 euro.

    2. Powierzchnie podłóg, ścian i mebli: komfortowy design nie zawsze ułatwia sprzątanie. Na łóżkach dla gości znajdują się co najmniej trzy dekoracyjne poduszki. Każdy pokój wyposażony jest w czajnik do herbaty oraz nowoczesny ekspres do kawy. Właściciele hoteli często nie zdają sobie sprawy z tego, jak te udogodnienia dla gości wpływają na nakład pracy związany ze sprzątaniem. Dla personelu sprzątającego mogą one oznaczać nawet do trzech minut więcej czyszczenia na każdy pokój.

    3. Przebudowa i rozbudowa: w proces planowania należy koniecznie zaangażować osobę odpowiedzialną za utrzymanie porządku w hotelu. Będzie ona w stanie najlepiej ocenić, jak można zredukować codzienny nakład pracy, na przykład poprzez dobór łatwych w utrzymaniu materiałów lub ograniczenie pokonywanych odległości dzięki strategicznie rozmieszczonym składzikom.

    „Nigdy nie jest za późno, aby coś zmienić, nawet w działających już obiektach”
    – Bernd Reutemann

    4. Systemy dozowania środków czyszczących: niższe koszty – większe bezpieczeństwo. Do czyszczenia i dezynfekcji potrzebnych jest zaledwie kilka produktów. A co najlepsze – pozwala to zachować optymalny stosunek ceny do wydajności! Systemy dozowania są łatwe, intuicyjne i wygodne w użyciu. Pracownicy nie muszą już mieć bezpośredniego kontaktu z koncentratami, co zmniejsza ryzyko obrażeń. System dozowania pozwala utrzymać kontrolę nad kosztami, a przy okazji zwiększyć bezpieczeństwo pracy personelu.

    Zakupy i księgowość: „rozwiązania cyfrowe to oszczędność czasu i pieniędzy”

    5. Elektroniczne systemy zamówień kładą kres papierologii. Możliwość zapisywania dostawców, artykułów i warunków pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu. To koniec nieprzemyślanych zakupów, a początek maksymalnej przejrzystości dzięki centralnemu systemowi zarządzania.

    6. Sprawdzanie, kontrolowanie i prowadzenie rachunkowości w cyfrowej i przejrzystej formie – całkowicie bez papieru. W ten sposób można ograniczyć koszty księgowości nawet o 80 procent w porównaniu z tradycyjnymi metodami!

    „Korzystaj z rozwiązań elektronicznych – to oszczędność czasu i pieniędzy”
    – Bernd Reutemann

    unordentliche Zettelwirtschaft auf einem Schreibtisch

    7. Potencjalne źródło problemów: niespójne wdrażanie procesów cyfrowych. Drukowanie wygenerowanych cyfrowo dokumentów, prowadzenie ręcznej księgowości metodami sprzed 30 lat, rejestrowanie temperatur w chłodniach na papierowych listach. Zamiast tego procesy te powinny być traktowane jako część całości i poddawane kompleksowej cyfryzacji. Tylko w ten sposób można uniknąć nieciągłości w łańcuchu usług. I dopiero wówczas możliwe jest osiągnięcie prawdziwych oszczędności czasu i pieniędzy.

    Przemyśl i dostosuj procesy zachodzące w Twojej firmie. Zaangażuj w zmiany Twoich pracowników. Odciąż personel, wprowadzając rozwiązania elektroniczne i technologiczne. Podejdź do sprawy całościowo. Zwracaj uwagę na szczegóły. To właśnie taka strategia pozwoli Ci zaoszczędzić kilka tysięcy euro rocznie.