Najlepsze zmywarki gastronomiczne MEIKO w sercu browarnictwa kraftowego.
5000 szklanek każdego wieczora – to wymaga najnowocześniejszej technologii
Bayreuth to nie tylko synonim wysokiej kultury, lecz także wspaniałe doświadczenie dla miłośników piwa. To zasługa Liebesbier. Pod tą nazwą kryje się jeden z najbardziej imponujących lokali piwnych w kraju, który obejmuje browar wytwarzający piwa kraftowe oraz gastronomię. To wszystko „z miłości do piwa”. Właśnie taka ideologia przenika każdy zakątek okazałego budynku w sercu miasta kultury.
Każdego dnia Thomas Wenk wraz ze swoją żoną Ute, Jeffem Maiselem oraz partnerką biznesową Andreą Bauernfeind dają z siebie wszystko. To właśnie on stworzył prawdziwe Eldorado dla miłośników piwa kraftowego w historycznym budynku browaru Meisel z 1887 roku: duże sale, „rozlewnia” w klimacie przywodzącym na myśl amerykański bar oraz pomieszczenie degustacyjne, które ma w sobie to „coś”. Jest jeszcze muzeum browarnictwa, zanotowane w księdze rekordów Guinnessa jako „najobszerniejsze muzeum browarnictwa na świecie”.
Sercem działalności lokalu jest miłość do piwa. Od 8:30 serwowane jest śniadanie, na którym miejsce znajdzie 300 gości. Jeżeli temperatura rośnie, każdego dnia lokal odwiedza 1000 spragnionych i głodnych gości z obszaru o promieniu 100 kilometrów. To nie tylko miejsce grillowania, jedzenia i picia, lecz także wytwórnia piwa. Wszystko to, co znajduje się w środku, jest rzeczywiście używane – nic nie jest jedynie dekoracją.
Przebudowa starego browaru – praca herkulesowa
Półtora roku zajęło planowanie, kolejne półtora – budowa. Wysiłki zakończyły się jednak sukcesem, a ich wynikiem stało się wyjątkowe miejsce. Wenk jest kucharzem, zarządcą hotelu oraz wszechstronnie utalentowanym człowiekiem ze smykałką do gastronomii, który zdobywał doświadczenie w najlepszych restauracjach. W Liebesbier widać to na pierwszy rzut oka. Żadnego kiczu – wszystkie użyte materiały są naturalne i autentyczne. W otwartym kominku trzaska ogień, przez okno widoczna jest kuchnia, a w dojrzewalni pobłyskują solne bloki. Sztuka uliczna z całego świata nadaje wystrojowi szczególny charakter. To prawdziwa uczta dla zmysłów!
Miłośnicy piwa rozpieszczani są szerokim wyborem: 21 z nalewaka oraz około 100 piw kraftowych w butelkach, na przykład In your Face z browaru Crew Republic z Unterschleissheim, w którym pobrzmiewa nuta żywicy sosnowej. Wykwalifikowani pracownicy zawsze chętnie służą pomocą i praktycznymi poradami.
Serce rzemieślniczej produkcji bije także w kuchni. Wymagania Thomasa Wenka są bardzo wysokie. Tutaj mieszają się smaki regionalne i międzynarodowe, klasyczne i eksperymentalne. „Podstawą jakości jest unikanie sprowadzania produktów z drugiego końca świata” – wyjaśnia restaurator. Nawet chleb wypiekany jest na miejscu. Do 2021 roku powstać ma nowy obszar z rzemieślniczą palarnią, apartamentami oraz niezwykłym hotelem butikowym.
5000 szklanek jednego wieczora: „W ten sposób można przekonać się, że najważniejsza jest jakość!”
Od koncertów po slamy poetyckie – w lokalu zawsze dzieje się coś, co przyciąga tłumy, na przykład festiwale piw rzemieślniczych. Muzycy, artyści i browarnicy wspólnie przemieniają budynek w wielką imprezę. Każdy z nich ma w ręce szklankę, z którą rzuca się w wir zabawy. Każda dolewka to nowy kufel. W ten sposób powstaje góra szkła obejmująca 5000 znajdujących się w obiegu kufli. Sprawne zmywanie to mus; w przeciwnym razie powstaje ryzyko przestoju. Wtedy do gry wkracza MEIKO.
Polerowanie? Nie do pomyślenia! Niezawodność i nieskazitelne rezultaty są obowiązkowe. „Wcześniej wybieraliśmy innych producentów, jednak nasze doświadczenia z MEIKO były tak pozytywne, że teraz wszędzie korzystamy z ich produktów” – mówi Wenk. Pięć zmywarek MEIKO – w tym trzy zmywarki gastronomiczne do szkła M-iClean U oraz jedna zmywarka kapturowa do naczyń M-iClean H – zapewniają najlepsze wyniki, zarówno w przypadku szklanek, jak i sprzętów kuchennych. Thomas Wenk podkreśla: „W ten sposób można przekonać się, że w długoterminowej perspektywie jakość ma kluczowe znaczenie. Ma ona odzwierciedlenie w rezultatach zmywania, dlatego rozważamy jeszcze zakup zmywarki tunelowej z transportem koszowym”.