Żywienie zbiorowe
Jak uszczęśliwić pracowników stołówek: dobre planowanie i dobra realizacja
Papki warzywne już dawno ustąpiły miejsca na stołówkowych talerzach apetycznym sałatkom, curry z ciecierzycy, zdrowym daniom typu bowl food czy też dim sum z seitanem. Czy ten zdrowy i przyjazny dla klimatu trend przeniósł się też za kulisy? Zaglądamy do zmywalni w dwóch stołówkach. Chodź z nami!
Ekologiczny rozwój na Uniwersytecie Zhejiang
W 2012 roku ekologiczny rozwój został wyznaczony przez Pekin jako cel dla całych Chin, co zwiększyło zapotrzebowanie na zrównoważone praktyki w pracy oraz gospodarce. Uniwersytet Zhejiang współpracował z Meiko od 2009 roku, przez co znajdował się już w dobrych rękach, jeśli chodzi o wydajne energetycznie projektowanie i pracowanie.
Chen Ping, Logistics Support Manager na kampusie Zijingang, wraz ze swoim zespołem poszukiwał przyjaznych dla środowiska rozwiązań dla uniwersyteckiej kuchni, które przyniosłyby średnio- i długoterminowe oszczędności energii. Rozwiązania w zakresie zmywania marki MEIKO, w tym zmywarki i systemy przetwarzania odpadów spożywczych, doskonale sprawdzają się na łącznie sześciu kampusach. Ze wszystkich lokalizacji wpłynęły pozytywne opinie na temat ich bezpiecznego, niezawodnego i oszczędnego działania.
„Używamy zmywarek MEIKO we wszystkich naszych lokalizacjach i opinie zwrotne, które otrzymujemy na ich temat, są zawsze pozytywne. Na pochwałę zasługują zarówno bezpieczeństwo i niezawodność pracy, jak i konsumpcja energii”.
Chen Ping, Logistics Support Manager, kampus Zijingang
Przyjemna praca na stołówce w Hamburgu
Studierendenwerk Hamburg to jedna z największych organizacji studenckich tego typu w Niemczech. Codziennie 23 000 studentów, pracowników naukowych, wykładowców i profesorów przychodzi tu, aby zjeść i napić się. W ofercie 13 stołówek, 17 kafeterii i sześciu kawiarni znajduje się obszerny wybór przygotowywanych codziennie potraw i napojów. Personel kuchenny ma ręce pełne roboty. Zwłaszcza w godzinach szczytu przenośnik zwrotu naczyń często przepełniał się. Teraz należy to jednak do przeszłości. Po analizie zmywalni przeprowadzonej przez specjalistów REFA obszar ten został całkowicie przebudowany:
Zmywalnię organizacji studenckiej Studierendenwerk Hamburg poddano analizie
WCZEŚNIEJ
OBECNIE
WNIOSEK:
Po przebudowaniu zmywalni utworzono optymalne warunki pracy: uzyskano skrócone odległości, oszczędność czasu, zadowolenie pracowników oraz zwiększoną produktywność. To sytuacja korzystna zarówno dla ludzi, jak i dla firmy.
Zwiększa się wydajność, wzrasta zadowolenie pracowników, odległości ulegają skróceniu, a przy tym oszczędza się czas. Ogólnie rzecz biorąc, jest to dobre dla ludzi – i°dobre dla firmy“.
Michael Gradtke, kierownik stołówki uniwersyteckiej
Michael Gradtke, kierownik stołówki uniwersyteckiej w Hamburgu
Zmywarka przelotowa M-iQ szczególnie dobrze sprawdza się w tętniących życiem kuchniach profesjonalnych. Zaleta: zintegrowana technologia MEIKO GreenEye znacząco obniża zużycie energii, detergentów i wody, a dzięki inteligentnym funkcjom zmywa tylko te miejsca przenośnika taśmowego, na których rzeczywiście znajdują się naczynia. Zielone symbole na wyświetlaczu zawsze pokazują personelowi zmywalni, na którym torze lub na której taśmie ułożyć naczynia. Dzięki temu obsługa maszyny jest wygodna i niewymagająca wysiłku.
M-iQ GreenEye-Technology® – die Zukunft des Spülens.
Dzięki zastosowaniu rozwiązań MEIKO na stołówkach zmywa się 200 tac w zaledwie kilka minut, a zatory należą do przeszłości. Zwiększono też komfort pracy i obniżono koszty ze względu na mniejsze zużycie wody i środków chemicznych. Korzystają na tym wszyscy: goście, pracownicy i kierownictwo stołówki!