Zmywarki przemysłowe do lokali gastronomicznych. Przewodnik
Jaką zmywarkę gastrronomiczną wybrać do własnej restauracji?
Jeśli chcesz otworzyć własny bar, restaurację lub kawiarnię, będziesz mieć do czynienia z całą gamą przepisów, regulacji i zezwoleń. A te zazwyczaj dotyczą najmniejszych szczegółów. Wreszcie, co nie mniej ważne, często dotyczą one kwestii utrzymania higieny, dlatego też przy zakupie odpowiedniej zmywarki do gastronomii należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Planowanie kuchni może zatem szybko stać się wyzwaniem dla nowo powstających firm.
W dziedzinie zmywarek gastronomicznych istnieje duży wybór modeli. Pierwszą przeszkodą dla każdego przedsiębiorcy jest ustalenie, jaka zmywarka jest odpowiednia dla jego koncepcji. Jednocześnie należy też upewnić się, że urządzenie spełnia wymagane normy. To sprawia, że doradztwo i niezawodny serwis przez profesjonalistów, takich jak specjalista w dziedzinie technologii zmywania MEIKO, mają wartość nieocenioną.
Różne rodzaje zmywarek gastronomicznych
Jedno jest pewne: do małej kawiarni potrzebna jest inna zmywarka niż do restauracji. A dla baru z krętą kuchnią inną niż do dużej stołówki. Bez względu na warunki lokalowe i koncepcję można znaleźć odpowiednie urządzenie.
Firma MEIKO oferuje szeroką gamę produktów: od zmywarek podblatowych po zmywarki kapturowe, zmywarki do garnków i przyborów kuchennych, zmywarki tunelowe z funkcją transportu i zmywarki do szkła. To, która z nich jest odpowiednia dla Ciebie, zależy nie tylko od rodzaju używanych naczyń, ale także od wielu innych czynników. W celu ich zbadania dobrze jest udzielić sobie odpowiedzi na następujące pytania:
- Jakie naczynia będą zmywane?Jaka będzie intensywność zmywania?
- Gdzie będzie zmywalnia?
- Jak szybko musi przebiegać zmywanie?
Higiena: jakich wymagań należy przestrzegać?
W gastronomii oczekuje się, że higieniczny stan naczyń, sztućców, szkła itp. będzie nienaganny. Wymagania narzucane w zakresie higieny przez ustawy i normy są przy tym niezwykle ważne dla przedsiębiorców z dwóch powodów:
Jeden to brak konfliktu z urzędami, a drugi to zapobieganie utracie wizerunku. Wyobraź sobie, że tylko jeden z gości poczuł się źle po posiłku lub napoju spożytym w Twojej restauracji, kawiarni lub barze. Taka wiadomość rozprzestrzenia się jak pożar i może szybko oznaczać koniec dla biznesu, ponieważ od tej chwili goście będą omijać lokal szerokim łukiem. To mechanizm, który działa tak samo na całym świecie – niezależnie od tego, czy jesteś restauratorem w Niemczech, w Hong Kongu czy w Nowym Jorku.
Niezbędny jest oddzielny system kontroli do nadzorowania higieny. Ważne są tutaj tak zwane wymagania HACCP. To skrót od „Hazard Analysis and Critical Control Points” (Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli). Koncepcja opracowana w celu wykrywania i eliminacji zagrożeń higienicznych. Oczywiście obejmuje też zmywalnię. Kupując zmywarkę przemysłową należy upewnić się, że urządzenie jest już zgodne z wymaganymi normami. Ważnymi punktami orientacyjnymi w tym zakresie są rozporządzenia w sprawie bezpieczeństwa żywności i przepisy lokalne.
Przed dokonaniem zakupu należy sprawdzić, czy w opisie urządzenia znajdują się wymagane parametry.
Co powinna potrafić profesjonalna zmywarka przemysłowa
Aby zapewnić płynny przebieg pracy w kuchni, niezbędna jest profesjonalna zmywarka. Dla Ciebie, jako niezależnego restauratora, cztery aspekty będą zatem najważniejsze w codziennej pracy:
- Nieskomplikowana i prosta obsługa urządzeń.
- Niezawodne, higieniczne czyszczenie.
- Długi i bezawaryjny okres eksploatacji.
- Ergonomia, aby obciążenie fizyczne ograniczyć do minimum.
To kryteria, na które w MEIKO zwraca się szczególną uwagę przy projektowaniu zmywarek przemysłowych. Ergonomicznie zaprojektowane miejsca pracy i sprzęt odgrywają również decydującą rolę w opłacalności działalności gastronomicznej, ponieważ mogą one na przykład zminimalizować ryzyko nieobecności personelu w pracy z powodu choroby. W szczególności zmywarka kapturowa M-iClean H markiMEIKO została pod tym względem wielokrotnie wyróżniona. A eksperci kuchenni są również zachwyceni zastosowaniem tych profesjonalnych urządzeń w praktyce.
W kwestii ergonomii wypowiada się szef kuchni Hotelu Napoleon w Paryżu, Olivier Legentil: „Zespół chwali szczególnie intuicyjność ekranu dotykowego”. Zmywarka jest na tyle łatwa w obsłudze i przyjazna dla użytkownika, że zespół może pracować znacznie szybciej, a zaoszczędzony czas wykorzystać w inny, racjonalny sposób. Łatwy i wygodny załadunek i rozładunek w połączeniu z ergonomiczną koncepcją użytkowania zmywarki M-iClean H pozwalają chronić plecy i układ mięśniowy pracowników, a dodatkowo zaoszczędzić czas.
Dobry serwis jest na wagę złot
Oprócz wszelkich szczegółów technicznych i ogólnych warunków przy zakupie pierwszej zmywarki przemysłowej należy zwrócić szczególną uwagę na dobry i niezawodny serwis przez producenta. Ponieważ gdy restauracja, kawiarnia lub bar zacznie już działać, wówczas jedna z najgorszych rzeczy, jakie mogą się przytrafić, jest nagła awaria zmywarki. Szybka i nieskomplikowana pomoc specjalisty jest wtedy na wagę złota, bo pozwoli zabezpieczyć bieżącą działalność lokalu. Specjalistą w dziedzinie technologii zmywania, czyli firma MEIKO to adres, pod który warto się udać.