Profesjonalny sprzęt do gastronomii - czy warto?
Wielu początkujących przedsiębiorców zakładających lokal gastronomiczny staje przed wyborem zakupu sprzętu gastronomicznego. Wielu z nich zadaje sobie pytanie, czy warto kupować sprzęt profesjonalny czy też domowy, a także czy kupić sprzęt fabrycznie nowy czy też używany.
Jako że branża gastronomiczna jest bardzo nasycona, nie ma w niej miejsca na kompromisy. Restauracja z prawdziwego zdarzenia nie może sobie pozwolić na sprzęt średniej jakości, ponieważ wpłynie on na jakość posiłków a także na ogólny odbiór lokalu przez klienta.
Różnice w sprzęcie profesjonalnym i domowym
Profesjonalny sprzęt gastronomiczny musi spełniać szereg restrykcyjnych norm, dlatego projektując kuchnię, powinniśmy sięgać po rozwiązania profesjonalne. Są one bardziej funkcjonalne i bezpieczne, a stal z której są wykonane sprawia, że są one także bardzo łatwe w czyszczeniu. Kuchenny sprzęt domowy nie musi spełniać aż tak restrykcyjnych norm, a także często jest trudniejszy w utrzymaniu pod względem czystości. Sprzęt domowy posiada często zakamarki, w których może się gromadzić kurz i brud.
Profesjonalne wyposażenie kuchni
Wyposażenie profesjonalne to przede wszystkim wyposażenie wykonane w bardzo wysokim standardzie, którego jakość jest zdecydowanie wyższa od sprzętów domowych. Wytrzymałość takich urządzeń jest zdecydowanie wyższa, ponadto muszą one spełniać konkretne wymogi i normy, które są umieszczone w spisie Polskich Norm.
Między innymi dlatego kuchenne meble profesjonalne są wykonywane ze stali nierdzewnej, która jest odporna na wysokie temperatury, detergenty, tłuszcz i wilgoć. Meble wykonane ze stali nierdzewnej nie posiadają żadnych zakamarków, w których brud mógłby się pojawić, a estetyka tego typu mebli pasuje do każdej kuchni. Ponadto, meble i urządzenia stalowe są niezwykle stabilne, a ich nóżki mają możliwość zainstalowania w nich kółek, które są przydatne podczas dokładnego mycia kuchni - pozwalają na dowolne przestawianie mebli. Podsumowując, w profesjonalnej kuchni nie ma miejsca dla drewna czy tworzyw sztucznych. Jeżeli chcemy zachować najwyższy możliwy stopień profesjonalizmu, powinniśmy używać mebli i urządzeń ze stali nierdzewnej.
Czy warto kupić używane urządzenia?
Na pierwszy rzut oka, jest to rozsądne podejście. Dostajemy gotowe wyposażenie profesjonalne za połowę ceny nowego zestawu. Czy jednak takie rozwiązanie jest opłacalne z perspektywy czasu? Niestety, ale nie. Jedynie zakup nowego sprzętu da nam gwarancję, że nie jest on zużyty i przepracowany. Ponadto, starsze sprzęty mogą nie posiadać aktualnych atestów oraz nie spełniać wszystkich norm. Starszy sprzęt będzie także bardziej energochłonny. Jako że trudno jest określić stopień wyeksploatowania wielu sprzętów, lepiej jest nie ryzykować. W sytuacji gdy zakupimy sprzęt fabrycznie nowy, mamy pewność, że urządzenia spełniają wszystkie najnowsze normy zgodne z Państwowym Zakładem Higieny. Ponadto, nowy sprzęt posiada gwarancję producencką, a także jest wykonany w najnowszej dostępnej technologii, która zapewnia mniejsze zużycie energii. Dlatego gastronomiczna zmywarka z wyparzarką powinna być zawsze nowa. Jeżeli chodzi o meble stalowe, to można rozważyć zakup używanych blatów, przy czym należy się upewnić, że stal z której jest wykonany blat, jest zdrowa. Źle traktowana stal nierdzewna także może zacząć rdzewieć, dlatego należy dokładnie obejrzeć mebel przed podjęciem decyzji o zakupie.
Gdzie kupować urządzenia gastronomiczne?
Urządzenia gastronomiczne powinno kupować się u renomowanych producentów takich jak MEIKO. Posiadamy w ofercie szeroką gamę profesjonalnych urządzeń wykonanych ze stali nierdzewnej. Gama produktów zaczyna się od zmywarek gastronomicznych które mieszczą się pod blatami, przez duże zmywarki tunelowe, po myjnie wózków i systemy utylizacji resztek jedzenia. Nasze produkty przeznaczone są dla klientów z szeroko pojętej branży gastronomicznej. Posiadamy rozwiązania systemowe, przeznaczone dla zarówno dużych restauracji jak i małych lokali gastronomicznych. Zapraszamy Państwo do wejścia w świat nowoczesnej i energooszczędnej gastronomii!