0
Koszyk
Kontakt
    The clean solution

    Jak ograniczyć plastik w gastronomii?

    Jak ograniczyć plastik w gastronomii?

    Od 1 stycznia 2021 roku w Krajach Unii Europejskiej obowiązuje tzw. dyrektywa plastikowa, mająca na celu ograniczenie ilości zużywanych w gastronomii produktów wykonanych z tworzyw sztucznych.

     Zgodnie z jej postanowieniami przedsiębiorcy z branży restauracyjnej zobowiązani są do wycofania z użytku artykułów plastikowych, takich jak np. plastikowe słomki, styropianowe kubki i sztućce wykonane z tworzyw sztucznych. W zamian zaleca się stosowanie alternatywnych produktów, takich jak np. metalowe rurki, drewniane sztućce lub kubków z fusów po kawie. Możliwości jest naprawdę wiele, jak jednak odnaleźć się w branży po wprowadzeniu nowych przepisów?

    W poniższym tekście znajdziesz garść informacji na temat obowiązującej The Single-Use Plastic Directive. Przeczytaj, a dowiesz się jakie materiały na stałe wycofano z użytku, które produkty nadal wolno stosować oraz które zamienniki cieszą się największym uznaniem w branży gastronomicznej. Przyjemnej lektury!

    Dyrektywa plastikowa - czego dotyczy?

    Dyrektywa plastikowa obowiązująca od 1 stycznia 2021 roku oddziałuje na lokale gastronomiczne serwujące dania na wynos i w znaczącym stopniu wpływa na ich funkcjonowanie. Zgodnie z jej zasadami zabrania się produkcji i handlu następującymi produktami:

    1. plastikowymi łyżkami i łyżeczkami;
    2. plastikowymi nożami;
    3. plastikowymi widelcami;
    4. plastikowymi talerzami;
    5. plastikowymi słomkami do napojów;
    6. plastikowymi mieszadełkami do napojów;
    7. plastikowymi pojemnikami na żywność jednorazowego użytku;
    8. styropianowymi kubkami;
    9. patyczkami kosmetycznymi;
    10. plastikowymi patyczkami do balonów.

    Które artykuły muszą być wycofane z użytku?

    Większość z wyżej wymienionych produktów to przedmioty jak dotąd popularnie wykorzystywane w branży gastronomicznej. Zwłaszcza w czasie pandemii koronawirusa, gdy obostrzenia ograniczyły działalność kawiarnii i restauracji oraz doprawadziły do spopularyzowania sprzedaży dań na wynos i z dowozem ich użycie znacząco wzrosło. Niemniej obecnie od lokali gastronomicznych wymaga się zaprzestania używania takich produktów jak:

    1. plastikowe pojemniki jednorazowego użytku wraz z akcesoriami (folie grzewcze, pokrywki na napoje, itp.);
    2. plastikowe sztućce, mieszadełka, patyczki, itp.
    3. jednorazowe pojemniki styropianowe.

    Jakie produkty można stosować?

    Dyrektywa plastikowa dopuszcza jednak możliwość stosowania produktów jednorazowych, o ile zostały one wykonane z tworzyw podlegających biodegradacji lub kompostowaniu. Ekologiczne zamienniki wycofanych z obrotu produktów plastikowych to np.:

    • metalowe, wielorazowe słomki do napojów;
    • biodegradowalna folia do zgrzewania;
    • drewniane sztućce;
    • wielorazowe kubki i talerze z fusów do kawy;
    • talerze i sztućce z otrąb;
    • jednorazowe słomki z makaronu;
    • jednorazowe opakowania papierowe;
    • jednorazowe słomki z wytłoczyn jabłkowych.

    Od kiedy obowiązuje zakaz używania opakowań plastikowych?

    Dnia 1 stycznia 2021 roku w życie wszedł zakaz produkcji i handlu plastikowymi produktami jednorazowymi, niemniej jeśli w swoich magazynach posiadamy zapas takowych produktów nadal możemy z nich korzystać. Bezwzględny zakaz używania jednorazowych artykułów wykonanych z plastiku obowiązuje od dnia 3 lipca 2021 roku.

    Ograniczenie plastiku - co w zamian?

    Ograniczenie zużycia plastiku jest kwestią bezdyskusyjną. W trosce o środowisko naturalne wszyscy jesteśmy zobowiązani do podjęcia działań mających na celu redukcję negatywnego wpływu naszych działań na ekosystem. Niemniej jednak faktem jest również, że zaistniała sytuacja wymaga od przedsiębiorców działających w branży gastronomicznej niecodziennych rozwiązań. Wyżej wymienione zamienniki jednorazowych produktów wycofanych z użytku są coraz bardziej dostępne i chętnie stosowane.

    Dobrym sposobem na poradzenie sobie z zaistniałą sytuacją jest również zainwestowanie w naczynia ceramiczne i zmywarkę gastronomiczną. Zgodnie z myślą “najlepszy śmieć to taki, którego nie ma”, wykorzystując wielorazowe naczynia i sztućce w najwyższym stopniu przyczyniamy się do ochrony środowiska naturalnego.