HOST Milano 2019
Miejsce spotkań świata gastronomii
Trwa wkręcanie śrub, piłowanie, czyszczenie i polerowanie. Praca na terenach targowych w Mediolanie wre, bo wszystko musi być perfekcyjnie przygotowane na dni 18-22 października, gdy miasto stanie się światowym centrum branży gastronomicznej. Na ostatnie targi, dwa lata temu, przybyło ponad 100 000 przedstawicieli branżowych, którzy na 2100 stanowiskach z 51 krajów zapoznawali się z nowymi technikami, trendami i technologiami w branżach gastronomii i cateringu.
Jakie nowości i trendy zobaczymy na targach HOST 2019?
Wędrując po halach targowych, odwiedzający będą mogli odkryć wiele nowości ze świata baristów, pizzerów, cukierników i producentów lodów.
Dowiedzą się także, jakie są najnowsze trendy w zakresie wyposażenia oraz te związane z herbatą – to dwa obszary, które po raz pierwszy pojawią się na targach w Mediolanie. Na powierzchni targowej zebrane zostaną liczne sprzęty i produkty, w które można wyposażyć lokal – czy to bar, piekarnię, restaurację, czy hotel – i jeszcze lepiej podkreślić jego charakter.
W 2019 r. podczas targów w Mediolanie zostanie zorganizowanych ponad 400 wydarzeń dla gości. Przegląd tych, których wprost nie można przegapić, znajduje się poniżej. Zaczerpnij inspirację z prezentacji i seminariów, warsztatów i pokazów kulinarnych szefów kuchni oraz mistrzów sztuki lodziarskiej i cukierniczej, a także barmanów z Włoch i innych krajów. Obserwacja, podpatrywanie, naśladowanie i udoskonalanie są nie tylko dozwolone, ale wręcz wskazane.
MEIKO znajdziecie
w hali 7 na stoiskach
A29, A37, C30, C38
Stowarzyszenie Foodservice Consultant Society International (FCSI)
Nie przegap prezentacji, warsztatów i dyskusji prowadzonych przez Foodservice Consultant Society International w pawilonie 2 na stoiskach A12 - B07. Program koncentruje się na temacie „Gastronomia i hotelarstwo przyszłości”. Specification Manager w MEIKO UK, Mick Jary, który niedawno został wybrany do zarządu FCSI na Europę, Afrykę i Bliski Wschód (EAME) jako przedstawiciel partnerów branżowych FCSI, będzie obecny na targach HOST.
Pełniąc funkcję przedstawiciela partnerów branżowych FCSI, Michael chce koncentrować się przede wszystkim na edukacji, wspólnych działaniach marketingowych i ułatwianiu komunikacji. Chętnie spotka się on z Wami na miejscu, aby omówić interesujące Was tematy i wymienić się pomysłami. Możecie skontaktować się z nim pod adresem e-mail: mjary@meiko-uk.co.uk.
FCSI tworzy platformę dla planistów, doradców i przedsiębiorców:
- do omawiania tematów branżowych
- umożliwiania podejmowania świadomych decyzji w kwestiach technicznych
- dalszego kształcenia oraz nawiązywania kontaktów
- w obrębie branż gastronomii, hotelarstwa i cateringu
Stowarzyszenie FCSI zostało założone przed 50 laty w USA. Przyczyną była konieczność stworzenia standardów jakości dla doradców i planistów w przemyśle gastronomicznym i hotelarskim. Dzisiaj stowarzyszenie liczy ponad 1300 członków z ponad 40 krajów na pięciu kontynentach.
MEIKO prezentuje nowe technologie
MEIKO jest producentem profesjonalnej technologii zmywania i instalacji do przetwarzania odpadów spożywczych. Niemiecki producent maszyn na targach w Mediolanie zaprezentuje interesujące nowości dla wszystkich przedstawicieli branży gastronomii. Na stoisku targowym dopasowane do swoich potrzeb rozwiązania znajdą zarówno właściciele małych kawiarni, jak i firmy cateringowe obsługujące duże wydarzenia. Właściciele placówek sieci fast food, detalicznych sklepów spożywczych oraz lodziarni i barów mogą dowiedzieć się więcej o usługach klasy premium i innowacyjnej technice, którymi nasza firma wspiera klientów na całym świecie:
- wyjątkowe i błyskotliwe rozwiązanie
- technika osmozy umożliwia jakość premium w każdym zakresie
- od modeli podstawowych po topowe modele do ergonomicznej pracy M-iClean H z automatycznym kapturem zapewnia
- wydajne procesy
Gwiazda wśród sommelierów – Suwi Zlatic
Osoby zainteresowane mogą uzgodnić z nami termin, aby na miejscu zasięgnąć informacji o najnowszych rozwiązaniach MEIKO. Jakie atrakcje czekają na stoisku MEIKO? Słynny sommelier Suwi Zlatic opowie o swojej codziennej pracy i podczas wydarzenia na naszym stoisku wyjaśni, dlaczego ceni sobie technologię zmywania MEIKO.
Ważne są dla niego m.in. zapobieganie pęknięciom szkła, bezzapachowe czyste kieliszki oraz zrównoważona eksploatacja. Liczba uczestników wydarzenia jest ograniczona. Najlepiej, jeśli uzgodnisz termin swojej rozmowy i jednocześnie zarejestrujesz się na spotkanie z sommelierem.
Dyplomowany sommelier jest Maître d’Hôtel i głównym sommelierem w Austrii. W ostatnich latach otrzymał wiele wyróżnień:
- Najlepszy sommelier Austrii 2014
- Ambasador Szampana 2015/16
- Vineus Sommelier of the Year 2016
- ROLLING PIN Sommelier 2018
Osoby szukające odrobiny spokoju w gorączce targów mogą wybrać się do „oazy ciszy” w centrum usługowym. Znajdą tam miejsce sprzyjające medytacji i modlitwie, oraz różne formy posług religijnych. Odwiedzający mogą się tam również po prostu zrelaksować i przygotować do kolejnej rundy wydarzeń.
Na targach HOST warto zobaczyć również:
- TO COFFEE bada łańcuchy dostaw pod kątem zrównoważenia. Aktualnie ceny ustalane przez giełdy towarowe są tak niskie, że producenci kawy nie są nawet w stanie pokryć kosztów produkcji. TO COFFEE uczula na te problemy wszystkich zaangażowanych w branżę przez cały pięciodniowy okres targów, w hali 24 na stoisku V50 Z49 .
- Mistrzostwa świata dekoratorów tortów i chocolatierów. Dla jury oceniającego dzieła finalistów liczą się wygląd oraz smak. Oczekuje ono „wielu różnych koncepcji smaku oraz kolorów”. Każda drużyna ma swoją unikalną wizję, a efekty ich prac będzie można podziwiać w dniach 19.-22.10., w hali 10 na stoiskach L76 L90 N75 N89.
- Mistrzostwa świata w Latte Art. Najlepsi dekoratorzy staną w szranki 20 i 21 października w hali 18, na stoisku włoskiego związku palarni i importerów kawy oraz hurtowni spożywczych. W niedzielę zostaną wyłonieni mistrzowie Włoch, a w poniedziałek – mistrzowie świata.
- Mistrzostwa Pizzy: Najpopularniejszym, najczęściej interpretowanym i najczęściej spożywanym włoskim daniem jest pizza. Najlepsi pizzaioli w Europie zostaną uhonorowani 21 i 22 października w hali 3, stoisko T51 U50.
Akademia Piekarzy: Od 18 do 22 października lokalni piekarze rzemieślnicy będą głównymi bohaterami targów w Mediolanie. W hali 6 na stoisku L30-M29 podczas warsztatów zaprezentują swoje rzemiosło i przedstawią sztuczki związane z pieczeniem chleba.
Dobre planowanie to połowa sukcesu
Również w kwestii projektowania zmywalni MEIKO udowadnia swoje kompetencje, oparte na ponad 90 latach doświadczenia. Zasada jest prosta: im większa zmywalnia, tym więcej zadań, personelu i maszyn, a przez to również większy potencjał oszczędności dla gastronomów. Tam, gdzie współpracuje ze sobą wiele osób, konieczne są płynnie przebiegające procesy. Jak optymalnie rozwiązać to za kulisami, przekonają się odwiedzający nasze stoisko na targach. Przyjdź i zobacz na własne oczy! Widzimy się na stoisku MEIKO w hali 7, stoiska A29, A37, C30, C38. A breve a Milano!