0
Koszyk
Kontakt
    The clean solution

    Jaki sprzęt gastronomiczny kupić do burgerowni?

    Jaki sprzęt gastronomiczny kupić do burgerowni?

    W tym artykule postawiliśmy sobie ambitne zadania - chcemy podpowiedzieć jaki sprzęt kupić do wyposażenia burgerowni? Na co warto zwracać szczególną uwagę? Jakie wydatki są niezbędne, a które możemy odłożyć na dalszy plan? Mamy nadzieję, że dzięki naszym sugestiom nie popełnicie błędów przy wyposażeniu burgerowni. A więc… do dzieła!

    Kilka słów o burgerach

    Nie ulega wątpliwości, że burgerownie to biznes przyszłości. Amerykański sen o dużych pieniądzach w tym biznesie jest całkiem możliwy do osiągnięcia. Potwierdzają to powstające jak grzyby po deszczu lokale gastronomiczne z burgerami, ale też coraz chętniej odwiedzane przez klientów festiwale food trucków.

    Burgery to danie amerykańskie, które za Ocean “wywieźli” imigranci z Niemiec. Tak to prawda, a cała sytuacja miała miejsce na początku XXI wieku. Ciekawostkę może stanowić fakt, iż ów Niemcy pochodzili z Hamburga, więc posiłek z siekanej wołowiny został nazwany Hamburgerem. Za twórcę pierwszego Hamburgera uznaje się Davisa Fletchera, który swój pomysł na danie przedstawił na targach w St. Louis. Od tego czasu hamburgery zawładnęły Ameryką, stając się symbolem konsumpcjonizmu.

    Zakup sprzętu do burgerowni zacznij od… ustalenia budżetu

    Planowanie to najważniejszy etap poprzedzający zakup sprzętu do burgerowni. Warto tutaj mierzyć siły na zamiary i planować kupno takiego sprzętu, na który nas stać lub na który otrzymamy kredyt bankowy. Początkujący inwestorzy raczej kupują najpotrzebniejsze komponenty, które umożliwią im otwarcie usługi i ciągłość produkcji. Wyposażenie burgerowni można poszerzać na kolejnych etapach, o nowe przedmioty pod warunkiem, że biznes będzie rentowny.

    Koszt wyposażenia burgerowni uzależniony od lokalizacji

    Koszty wyposażenia burgerowni mogą się znacząco różnić. Skąd mogą wynikać duże różnice? Przede wszystkim zależą od tego czy chcemy prowadzić burgerownię stacjonarną czy mobilną - w wydaniu food trucka. W skład wyposażenia obu typów burgerowni wchodzą zupełnie inne wydatki kwalifikowane. Lokal to przestrzeń, którą trzeba zaaranżować, postawić stoły i krzesła, ladę, zasłony, ozdoby ścienne itd. W przypadku mobilnego food trucka tych składowych jest teoretycznie mniej, choć do kosztów doliczyć należy m.in zakup samochodu ze specjalnym wyposażeniem, przystosowanym do sprzedaży towarów.

    Podstawowy sprzęt do burgerowni - co kupić w pierwszej kolejności?

    Tak jak wspomnieliśmy na wstępie, jeżeli chcemy w przemyślany sposób stworzyć biznes burgerowy, warto kupować sprzęt etapowo, w miarę tego jak będziemy rosnąć finansowo. Zanim odpowiemy sobie na pytanie w jakie urządzenia do burgerowni się zaopatrzyć, warto uświadomić sobie jakiego typu sprzęt będzie nam w ogóle potrzebny. Możemy podzielić go na trzy najważniejsze segmenty:

    • Urządzenia do obróbki termicznej. W tej grupie produktów wymienić należy m.in kuchnię i meble kuchenne, frytkownicę, grill, patelnie, opiekacze czy bemary.
    • Urządzenia do obróbki mechanicznej. To tego typu sprzętu zaliczamy krajalnice, blendery, maszynki do mielenia, szatkownice, obieraczki, miksery, noże, widelce, tasaki, kotleciarki, piły.
    • Sprzęt chłodniczy. Nie można wyobrazić sobie żadnego punktu gastronomicznego bez urządzeń chłodniczych. Lodówki, zamrażarki pozwalają zachować świeżość produktów na dłużej.
    • Zmywarka gastronomiczna. Zachowanie higienicznej czystości w kuchni każdego typu to podstawa w gastronomii.

    Jakie dodatkowe akcesoria sprawdzą się w stacjonarnej burgerowni?

    Jeżeli nasza burgerownia jest punktem o przeznaczeniu stacjonarnym to nie można zapominać o akcesoriach dodatkowych. Przede wszystkim kluczowe są wygodne meble dla klientów - stoły i krzesła. Dobrą opcją będzie lada i wysokie hokery. Oprócz tego powinniśmy pamiętać o nożach, sztućcach, szklankach na napoje -niezależnie od tego czy będą metalowe czy jednorazowe, wykonane z plastiku.