Czy warto otworzyć ogródek restauracyjny?
Radzimy jak dobrze urządzić ogródek by zwiększyć napływ klientów.
Kiedy przychodzi okres wiosenno - letni ludzie chętniej spędzają czas na świeżym powietrzu. Warto to wykorzystać w swojej restauracji i dać klientom możliwość jednoczesnego cieszenia się piękną pogodą i korzystania z ulubionej gastronomi, otwierając ogródek restauracyjny. Pozwoli to na zatrzymanie stałych klientów oraz przyciągnie nowych, ciekawych danego miejsca ludzi. Jak to zrobić? Wyjaśniamy poniżej.
Restauracje z ogródkiem gastronomicznym- co musisz wiedzieć?
Otwierając ogródek restauracyjny przy swojej działalności gastronomicznej, musisz spełnić szereg dodatkowych wymogów. Jeśli ma to być ogródek na terenie, który przylega do restauracji i jest Twoją własnością, nie stanowi to większego problemu. Nieco bardziej problematyczna, bo wymagająca dodatkowych zgód i pozwoleń jest sprawa otwarcia ogródka restauracyjnego w przestrzeni publicznej- na rynku miasta, przy chodniku lub deptaku przed lokalem i tym podobnych miejscach.
W takim wypadku musisz zgłosić się ze swoim pomysłem do urzędu miasta lub gminy, gdzie za uiszczeniem stosownej opłaty (każdy samorząd ma inne stawki obliczane głównie na podstawie metrażu) możesz uzyskać zgodę na otwarcie ogródka restauracyjnego w przestrzeni publicznej.
Jeśli chcesz zaaranżować przestrzeń na chodniku przed Twoją restauracją, musisz jeszcze dodatkowo uzyskać zgodę zarządcy danej drogi i spełnić parę dodatkowych wymogów, jak na przykład pozostawienie 1,5m szerokości chodnika wyłącznie do dyspozycji pieszych.
Ogródek restauracyjny - jak go urządzić
Przy urządzaniu ogródka restauracyjnego należy pamiętać, że jest on integralną częścią lokalu i powinien być spójny z wnętrzem i stylem, jaki prezentuje restauracja. Zabierając się za urządzanie ogródka, trzeba przede wszystkim wziąć pod uwagę fakt, że jest on żywą wizytówką naszej gastronomi. Osoby przechodzące w pobliżu decydują się na wizytę w danym miejscu nie tylko na podstawie opinii o serwowanym tam jedzeniu, ale też na podstawie tego, co widzą. Szczególnie jeśli znajdujemy się w centrum większego miasta, gdzie jest duży wybór lokali oraz sporo turystów, którzy głównie odwiedzają restauracje przyciągające wystrojem. Jeśli urządzimy estetyczny, zachęcający do spędzenia w nim czasu ogródek restauracyjny, goście sami będą do niego napływać.
Warto pomyśleć o stworzeniu dodatkowego letniego menu, które obowiązywać będzie na terenie ogródka. Lekka zastawa w letnich kolorach oraz szkło do chłodzących drinków będzie idealnym dopełnieniem całości. Jednak przy wyborze zastawy stołowej do ogródka warto sięgnąć po profesjonalne rozwiązania, które są odporne na podwyższoną eksploatację oraz bez obaw można je myć w zmywarkach gastronomicznych do szkła. Wtedy całą naszą uwagę możemy poświęcić na dopieszczanie każdego szczegółu ogródka restauracyjnego, żeby cieszył nawet najbardziej wymagających klientów.
Restauracje z ogródkiem na każdą pogodę
Często korzystanie z ogródków restauracyjnych kojarzy nam się jedynie ze słoneczną, bezwietrzną pogodą. Kiedy jest zbyt gorąco, wolimy się schłodzić w klimatyzowanym lokalu. Podobnie podczas deszczu lub wiatru, raczej wybieramy ciepłe, bezpieczne pomieszczenie niż wizję zmoknięcia podczas spożywania posiłku na zewnątrz. A co gdyby dostosować ogródek restauracyjny do każdej pogody? Jeśli chcemy przyciągnąć klientów do naszej restauracji niezależnie od pogody, warto pomyśleć o ogródku, który będzie funkcjonalny nie tylko podczas ładnej pogody, ale też w trakcie deszczu, lekkiego wieczornego chłodu oraz południowego upału.
Kluczową rzeczą będzie zakup parasoli lub wiaty, które ochronią przed zbyt mocnym słońcem oraz lekkim, letnim deszczykiem. Na chłodniejsze wieczory można przygotować gazowniki między stolikami oraz kocyki do okrycia się przed klientów. Nie zapominajmy również o zieleni, nic tak nie dobrze nie chroni przed upałem jak sama natura.